Top 10 belangrijkste installatietrends

De belangrijkste installatietrends lees je natuurlijk op Installatie.nl. Speciaal voor  Installatie Vakdagen hebben we een Top 10 samengesteld: deze focuspunten zijn goed om op je radar te hebben voor dit najaar.

1. Werven, behouden, bijspijkeren

Nieuwe vakmensen vinden, je bestaande behouden, en kennis en vaardigheden bijspijkeren. De mens staat dit jaar centraal bij elk installatiebedrijf. Dit betekent dat installateurs werk moeten maken van moderne arbeidsvoorwaarden, keuzes moeten maken in hun koers, en de banden met opleiders en kennisinstituten moeten aanhalen. Goede mensen komen niet vanzelf.

2. Spannend stookseizoen

Komend stookseizoen kan wel eens turbulent gaan worden. Wat gaat de gasprijs doen? Naast de trend van grotere vraag naar duurzame installaties, is duidelijk te zien dat installateurs hun focus verleggen. Dit heeft het eerste half jaar al geleid tot minder afzet voor cv-ketels. Daar komt de CO-certificering nog eens bij: veel installatiebedrijven zijn nog in dubio of afwachting. Dit zal leiden tot nog meer drukte en krapte.

3. Elektrificeren

Of het nu gaat om zonnepanelen, warmtepompen, afgiftesystemen of opslagsystemen. De rol van de E-zijde van de installatiebranche wordt steeds groter in het werkveld van de werktuigbouwkundig installatie. Aan de infrazijde zijn netcongestie en leverzekerheid belangrijke thema’s; monteurs krijgen meer en meer te maken met niet alledaagse techniek: de warmtepomp voorop.

4. Berekening, distributie en afgifte

Warmtepompen zijn dan misschien breed beschikbare warme broodjes. Belangrijk aandachtspunt is dat die installaties doen wat ze beloven: comfort bieden en energie-efficiënt draaien in een laagtemperatuursysteem. Een klassieke ketelinstallatie had altijd een overschot aan vermogen. Bij een warmtepompinstallatie moet weer ouderwets een gedegen warmteverliesberekening gemaakt worden, waarbij meer dan ooit aandacht moet worden geschonken aan distributiesysteem – denk aan leidingdiameters- en afgiftesysteem.

5. Hybrides: massaproductie gestart

Met drie grote fabrieken in Nederland, gaat het hek van de dam voor wat de hybride warmtepomp betreft. De opschaling is een feit. Door de leveringsproblemen in 2022 konden veel hybrides niet geleverd worden. Die tijd is nu voorbij. Vanaf 2026 wordt de hybride warmtepomp de norm bij ketelvervanging. De verwachting is dat de afzet alleen al dit jaar minimaal verdrievoudigd.

Installatie gratis uitproberen?

6. Trend: overnames
Het is de tijd van schaalvergroting. Ben je een kleine of middelgrote installateur en heb je de focus op duurzame techniek? Grote kans dat je op de radar staat om overgenomen te worden. Middelgrote bedrijven die landelijke dekking zoeken, energiebedrijven, fabrikanten en investeerders: allemaal zijn ze op zoek naar bedrijven waarmee ze kunnen groeien in het duurzame segment. Het einde van de lokale installateur? Zeker niet: maar dan moet je wel een lokroep weerstaan.

7. Prefab is een blijvertje

Minder mensen, meer industrialisatie. Het voormonteren van installatie-onderdelen onder geconditioneerde omstandigheden, al dan niet als onderdeel van een gedigitaliseerd werkvoorbereidingsproces: het neemt een grote vlucht. Van een voorgemonteerd kraantje, tot een volledige skid: prefab is niet meer weg te denken uit de installatiesector.

8. Juiste vakkennis zorgt voor voorsprong.

Nieuwe technieken staan vol in de belangstelling, de behoefte aan goede vakinformatie en een kritische blik is groot. Installatie is al 60 jaar het vakblad dat de sector onafhankelijk en vol passie volgt. Installatie.nl is online marktleidend in nieuws en achtergronden. Ons platform levert magazines, nieuwsbrieven, video, webinars en podcasts over het mooiste vak van Nederland. Nieuw is Installatie Premium. Voor slechts €6,38 in de maand volg je al het nieuws en achtergronden uit de sector online. Sluit hier je abonnement af. Informeer ook zeker naar de mogelijkheden om met al je collega’s op de hoogte te blijven van alle producten van Installatie.nl.

9. Ventilatie uit het verdomhoekje

Het ventilatiesysteem was jarenlang de sluitpost. Maar Covid-19 heeft onderstreept dat gezonde binnenlucht van levensbelang is. Daar komt bij dat we steeds beter isoleren, en woningen op lage temperatuur gaan verwarmen. Het belang van goed ventileren is belangrijk nu meer kierdicht gebouwd en gerenoveerd wordt. Een gebalanceerd systeem (D) kan zelfs bijdragen aan de warmtevraag. Kortom: ventilatietechniek is weer waar het hoort: bij de basis uitgangspunten van elk project.

10. Circulariteit

Circulariteit is nog geen groot item in installatieland, maar het komt eraan. De toenemende aandacht voor de herkomst van bouw- en installatiematerialen. Het materiaalpaspoort dat eraan komt. De Milieuprestatie Gebouwen die straks een vaste plek krijgt in de bouwaanvraag. Het hergebruiken van materiaal door bijvoorbeeld te reviseren. Het duurzame randje van de sector zit niet enkel in het energieverbruik van apparaten. Dat gaat straks een stuk verder. Let maar op.

Deel dit bericht

Scroll naar top