Totaalinstallateur Van der Sluis ziet digitalisering als kans voor efficiënter werken

Efficiëntere processen door het gebruik van een Uniforme Objecten Bibliotheek, een initiatief van Techniek Nederland, FME, Fedet, Cadac Itannex, Etim Nederland, Ketenstandaard en 2ba. Als totaalinstallateur ziet Van der Sluis Technische Bedrijven mogelijkheden. “We houden ons dagelijks bezig met het ontwerpen, realiseren en beheren van gebouwinstallaties. Het is daarom  voor ons van belang dat er eenheid is tussen fabrikantsdata en dit verwerkt is in bruikbare BIM content.”

Installateur Van der Sluis is actief in de sectoren woningbouw, utiliteit, renovatie en beheer en onderhoud. “Voor het installatiewerk maken wij al een geruime tijd gebruik van BIM. Waar BIM begon als alleen 3D modelleren, krijgt informatie nu een prominentere rol. Data in de modellen is voor vele processen toepasbaar en dient als informatie voor de beheerfase”, zegt Dennis Bakker, BIM-procescoördinator bij Van der Sluis Technische Bedrijven. “Door de koppeling met de fabrikantdata uit 2BA maakt de UOB het onder meer mogelijk om te verifiëren of materialen nog leverbaar zijn. Hiermee sluiten wij in de toekomst onze modellen nog beter aan op calculatie- en inkoopprocessen, waardoor we geld en tijd besparen.”

Van der Sluis heeft ervoor gekozen om zijn fabrikanten en leveranciers aan te schrijven om deel te nemen aan het UOB initiatief. Met als doel om fabrikanten aan te laten sluiten bij het initiatief van de UOB.

Fabrikantdata kan centraal staan voor de gebruikscyclus van de gebouwen. Opdrachtgevers en gebouwbeheerders kunnen bijvoorbeeld de modellen gebruiken als bron van informatie. Zo kan een woningcorporatie het model gebruiken om het onderhoud in kaart te brengen. Informatie moet hiervoor zo compleet mogelijk zijn. Door met elkaar ook dit initiatief te omarmen is er sneller een goed bruikbare en complete Uniforme Objecten Bibliotheek beschikbaar.

Wat is de UOB
De open UOB (Uniforme Objecten Bibliotheek) is een online platform dat de mogelijkheid biedt om in iedere CAD-applicatie lichte, gestandaardiseerde 3D-objecten te creëren op basis van ETIM-MC fabrikantdata en template objecten. Doordat er gebruik wordt gemaakt van ETIM en ETIM-MC data zijn deze objecten door iedereen in iedere fase (ontwerp, realisatie, beheer) te begrijpen én te gebruiken.

Tijdens Installatie Vakbeurs wordt er aandacht besteed aan het thema digitalisering
en geeft de open UOB meer inzicht in wat dit voor installateurs kan betekenen.

Volg de UOB op LinkedIn in of schrijf je in voor de nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Deel dit bericht

Scroll naar top