Aandacht voor gezondheid de oplossing voor het personeelstekort?

Ben je gezond als je niet ziek bent? Of gaat gezondheid verder dan niet ziek zijn? En is de werkvloer ook een plek waar je bewust aan gezondheid kunt werken? Jazeker, ook op de werkvloer is aandacht voor gezondheid belangrijk.

Medische klachten zijn lang niet altijd de daadwerkelijk reden van ziekteverzuim. 70 tot 80 procent van het ziekteverzuim heeft geen directe medische aanleiding. Hierbij spelen andere problemen vanuit de privé- of werksituatie een belangrijke oorzaak. Denk aan stressklachten, te weinig voldoening, werkplezier, niet betrokken voelen of een geschil op de werkvloer.

Oorzaken van ziekteverzuim hebben invloed op de vitaliteit en veerkracht van de medewerker en daarmee ook op de vitaliteit van het bedrijf. Vitaal Vechtdal zet zich, zonder winstoogmerk, in voor een gezonde en actieve regio Vechtdal. Samen met haar partners stimuleert Vitaal Vechtdal de gezonde keuzes in het dagelijks leven. Dat doen ze omdat een gezondere keuze helpt bij vitaler worden en blijven. Vitaal Vechtdal is er voor iedereen in het Vechtdal, jong en iets ouder. Vitaal Vechtdal stimuleert vitaliteit en gezondheid juist ook bij werkgevers en werknemers. Het gaat bij gezondheid in organisaties niet alleen om de fysieke fitheid van medewerkers. Het gaat ook over werkplezier, mentale fitheid, veerkracht, werksfeer en omgangsvormen.

In dit kader heeft Vitaal Vechtdal in samenwerking met enkele bedrijven uit het Vechtdal het dashboard ‘Vitaliteit op de werkvloer’ ontwikkeld. Een gratis online tool waarmee werkgevers op een eenvoudige manier onder medewerkers kunnen ophalen op welk vlak van vitaliteit extra aandacht is gewenst. Daarnaast kan personeelszaken het andere gesprek voeren en daarmee makkelijker de daadwerkelijke oorzaak achter een probleem achterhalen. Zo kunnen medewerkers beter worden geholpen als zij daar ondersteuning bij nodig hebben. Ook biedt Vitaal Vechtdal gratis activiteiten aan zoals een Stoppen met Roken cursus en Vitaliteitscampagnes. In het kader van de kansen die de nieuwe generatie Z op de arbeidsmarkt biedt en uitdagingen die dit mogelijk geeft, zal er op 25 september een Inspiratiesessie georganiseerd worden in samenwerking met het Alfa-college.

Nee, aandacht voor gezondheid op de werkvloer zal niet het grote vraagstuk van het personeelstekort oplossen. Door medewerkers in hun kracht te zetten en net dat extra stukje aandacht te geven, bloeien zij wel verder op, zal een kleinere groep zich ‘ziek’ melden en stijgt de productiviteit.

Is jouw bedrijf gevestigd in het Vechtdal of ben je werkzaam voor een bedrijf in het Vechtdal? En wil je weten wat Vitaal Vechtdal voor jou of jouw organisatie kan betekenen? Neem dan contact op met Ellen van der Vegte, e.vandervegte@vitaalvechtdal.nl of kijk op www.vitaalvechtdal.nl.

Registreer je voor Installatie Vakdagen 2023

Deel dit bericht

Scroll naar top