Waterstof versus aardgas in woningbouw

In de zoektocht naar een vervanging van aardgas staat waterstof steeds meer in de schijnwerpers. Met de urgentie om de CO2-uitstoot te verminderen en de overstap te maken naar hernieuwbare energie, wordt waterstof gepresenteerd als een veelbelovende vervanger van aardgas. Tijdens Installatie Vakdagen 2024 besteden we in samenwerking met DOC33 uit Hoogeveen aandacht aan de toepassing van waterstof in woningbouw.

In 2050 moeten alle huizen in Nederland zonder aardgas verwarmd kunnen worden. Waterstof zou een oplossing kunnen zijn voor de energietransitie, zeker gezien de compatibiliteit met de bestaande gasinfrastructuur. Een belangrijke ontwikkeling voor installateurs om te volgen. DOC33, Duurzaam Ontwikkel Centrum gevestigd te Hoogeveen, speelt hierop in met de Waterstoftafel en Waterstofwand. Monique Pestman: “We willen een introductie geven van waterstof. Wat is het, hoe gedraagt het zich en hoe verschilt het van aardgas. Met onze Waterstoftafel kunnen we experimenten doen en leer je op een interactieve manier over de verschillende energievormen.”

Naast een introductie geeft DOC33 ook inzicht in de toepassing van waterstof, namelijk met de Waterstofwand. Pestman: “Met deze opstelling wordt een complete gasbinneninstallatie gesimuleerd. Hierin zijn een meterkastopstelling, verschillende soorten leidingmateriaal en een werkende waterstof cv-ketel opgenomen. Zo kan een monteur in een realistische (en veilige) omgeving ervaring opdoen met een waterstofinstallatie.”

De Waterstoftafel- en wand worden ingezet om onder andere uitvoerende partijen op te leiden. Deze cursus is een initiatief van gemeente Hoogeveen, waar op dit moment bestaande woningen worden omgebouwd  om te kunnen verwarmen met waterstof.

Project woningen Hoogeveen
In Hoogeveen wordt een basis gelegd voor de toekomst met het project Waterstof Hoogeveen. In de wijk Erflanden worden tien bestaande woningen omgebouwd voor het verwarmen met waterstof. Hiervoor wordt o.a. een nieuwe cv-ketel geïnstalleerd en het huidige aardgasnet wordt aangepast voor het transport van waterstof. De aanpassingen zijn beperkt en de woning behoudt de mogelijkheid voor andere verduurzamingsoplossingen. Pilot project Waterstof Hoogeveen is een van de projecten van het landelijk Programma Aardgasvrije Wijken waarin het Rijk, waterschappen en gemeenten samenwerken in de aardgasvrije opgave.

DOC33 partner Installatie Vakdagen

DOC33 is tijdens Installatie Vakdagen 2024 aanwezig om de Waterstoftafel- en wand te demonstreren. Wil je meer weten over waterstof in woningbouw, DOC33 of het project Waterstof Hoogeveen, bezoek dan op 10, 11 en 12 september hun stand of ga naar www.doc33.nl.

Deel dit bericht

Scroll naar top