Nieuwste energiezuinige pomptechniek voor Oceanium Diergaarde Blijdorp
Wilo Nederland BV

Nieuwste energiezuinige pomptechniek voor Oceanium Diergaarde Blijdorp

Dierentuinen en energie-efficiëntie – gaat dat samen? Wisselende ‘verblijfsruimten’ voor dieren, bezoekers die comfort wensen en openingstijden voor bijna 365 dagen per jaar. In zo’n omgeving is energie-efficiëntie een forse uitdaging.

Delen:

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Dierentuinen en energie-efficiëntie – gaat dat samen? Wisselende ‘verblijfsruimten’ voor dieren, bezoekers die comfort wensen en openingstijden voor bijna 365 dagen per jaar. In zo’n omgeving is energie-efficiëntie een forse uitdaging. Zeker als een groot deel van de bedrijfsgebouwen op de monumentenlijst staat en niet zomaar mag worden aangepast. Diergaarde Blijdorp vond samen met Wilo toch een passende oplossing. Daarbij werd het Oceanium als eerste onderhanden genomen.

Je ziet het bijna nooit maar het is er in overvloed. Pomptechniek, verborgen achter de schermen van de dierentuin. Verwarming, koeling, luchtvoorziening – nagenoeg voor iedere ruimte van een dierentuin speelt pomptechniek een vitale rol. Maar hoe goed die techniek ook is, na verloop van tijd is die toch aan vervanging toe. Dat bleek ook bij Diergaarde Blijdorp zo te zijn. De pomptechniek uit de jaren negentig was na circa 20 jaar trouwe dienst aan vervanging toe: de regelaars waren verouderd, sommige pompvarianten werden niet meer ondersteund en de ombouw van 3- naar 1-fase was dringend noodzakelijk geworden. “Wilo kwam met het aanbod om voorafgaand aan de ombouwoperatie eerst een (kosteloze) energiescan uit te voeren”, aldus Randolph Streng die het technisch beheer uitvoert van het Oceanium. In het aquariumgebouw circuleert zo’n 8,4 miljoen liter zeewater.

Energetisch optimaliseren
Bij grote aanpassingen of uitbreidingen, zoals die in Blijdorp, is een energiescan een verantwoorde zaak. Pompen zijn verantwoordelijk voor 10 procent van het wereldwijde energieverbruik en bieden daarmee bij uitstek de mogelijkheid om energie te besparen. Dat is precies waar Wilo-Energy Solutions zich op richt: het energetisch optimaliseren van HVAC-systemen om zo de energierekening van bedrijven als Blijdorp te verlagen. De kostenvermindering kan onder bepaalde condities flink oplopen: door gebruik te maken van hoog-rendement pompen zijn besparingen tot wel 90 procent realiseerbaar.

Contactinformatie

Stuur ons een bericht

Scroll naar top