Energiekosten besparen in plaats van overdruk opbouwen – dit was het doel bij de ontwikkeling van Wilo’s regeling p-v-synchro. De nieuwe regelingswijze is een belangrijke stap voor energie-efficiëntie volgens de Energie-Efficiëntie-Index (EEI): “Door uitbreiding van de reeds beschikbare bedrijfswijzen met p-v-synchro wordt de energie-efficiëntie van het totale systeem geoptimaliseerd. Ongunstige bedrijfscondities kunnen op deze wijze voorkomen worden,” aldus productmanager Roman Zielinski.
“Uitgangspunt bij de ontwikkeling van de nieuwe regelingswijze is dat wrijvingsverliezen in de leiding van het systeem zich positief verhouden tot de doorstroomhoeveelheid.” Bij kleine doorstroomhoeveelheid kunnen de lagere wrijvingsverliezen in de leiding al door een lager hydraulisch vermogen worden gecompenseerd. In plaats van een horizontale perskromme beweegt het systeem zich afhankelijk van de doorstroomhoeveelheid over een drukvariabele lijn. De stijging hiervan kan in de regeling worden ingesteld. Hiertoe wordt de ingestelde drukwaarde bij nul-afname vergeleken met de instelwaarde bij nominale afname. De nieuwe modus is standaard ingebouwd bij de Wilo-SiBoost Smart Helix VE, Wilo-SiBoost Smart MVISE en bij Wilo-SiBoost Smart Helix Excel boosters
Optimale combinatie voor energie-efficiëntie
De regelmodus bestaat uit twee onderdelen: de p-v-regeling en het synchroonbedrijf. In vergelijking met de p-c-regeling (constante druk) voert p-v drukveranderingen lineair met de doorstroomhoeveelheid af en zorgt zo voor een variabele druk. Door de daardoor geringere druk in deellastbedrijf kunnen vermogen en energie bespaard worden. Tegelijkertijd zijn er minder drukschommelingen aan de afnamepunten.