Het Kennisplein

De installatiebranche is nog nooit zo in ontwikkeling geweest. De warmtepomp wordt de standaard vervanger van de cv-ketel, het binnenklimaat van gebouwen ligt onder de loep en elektrificatie zorgt voor nieuwe oplossingen. Dit vraagt een hoop extra kennis! Op het Kennisplein vind jij bij onze kennispartners antwoord op de meest gestelde vragen over actuele thema’s. Schuif je aan?

Dinsdag 12 september

Dinsdag 12 september
1
3:30 - 15:00 uur

Mini Symposium | Het nieuwe water: Waterbehandelingen, -eisen en -besparingen voor thuis en de installateur

In dit symposium leer je alles wat je wil weten over (drink)water. Bekijk de inhoudelijke sessies hieronder. 

Kennis partner:

Water Alliance
Moderator: André Mepschen

Functie: Business Development
Organisatie: Water Alliance

De wereld is geen vast gegeven en is continu in beweging. Waar er steeds meer aandacht is voor duurzamere oplossingen zoals bijvoorbeeld zonnepanelen en warmtepompen, is ook (drink)water een thema geworden. Denk hierbij aan de drinkwatervoorziening die onder druk staat of de warmtepompen die een lagere warme tapwatertemperatuur leveren. In dit mini symposium gaan we in op de mogelijkheden tot water besparen en het bestrijden van legionella aan de hand van de presentaties door Aquraat, Biocompact en Hydraloop. Moderator: André Mepschen.

Dinsdag 12 september
1
3:30 - 14:00 uur

De Waterbesparende Installateur

Leer alles over waterbesparend en CO2 besparend installeren. 

Kennis partner:

Water Alliance
Spreker: Wart Vuijk

Functie: Accountmanager
Organisatie: Biocompact

De afgelopen jaren is steeds duidelijker dat het drinkwatertekort erger is dan ooit.

20% van ons drinkwater wordt gebruikt voor het spoelen van het toilet. Sinds 1974 weten we ook dat dit heel onhygiënisch is.

Kortom, dat kan dus anders! Met slimme oplossingen kan jij als installateur meehelpen aan een betere wereld. In 20 minuten vertelt Wart hoe jij je klanten op watergebied kan helpen.

Dinsdag 12 september
14
:00 - 14:25 uur

Grijswater recycling: 45% water en afvalwater besparen

Spoelt u de wc nog steeds door met Spa blauw?

Kennis partner:

Water Alliance
Spreker: Klaas Pool

Functie: Sales
Organisatie: Hydraloop

Op dit moment is het normaal om toiletten door te spoelen met drinkwater. Maar met toenemende waterschaarste is het niet logisch om drinkwater te gebruiken voor taken waarvoor het niet nodig is. Door het recyclen van grijs water kan een huishouden of organisatie tot wel 45% besparen op het waterverbruik.

Hydraloop is onderdeel van de Expertgroep Circulair Water, die pleit voor het bouwen van waterbesparende woningen. Zo worden nieuwbouwwoningen klaargestoomd voor een waterbewuste toekomst.

Dinsdag 12 september
14:25
- 14:50 uur

Waterbehandeling voor gebruik: Sleutelrol voor installateur bij oplossen watercrisis

De beschikbaarheid van veilig en betaalbaar drinkwater staat onder druk door uitdagingen in de drinkwaterketen. De installateur kan met het gericht toepassen van waterbehandelingstechnieken een belangrijke bijdrage leveren.

Kennis partner:

Water Alliance
Spreker: Rogier Sterk

Functie: Watertechnoloog
Organisatie: Aquraat B.V.

De Nederlandse bevolking groeit en vergrijst. In droge zomers neemt het piekverbruik van drinkwater toe, terwijl de beschikbaarheid van kwalitatief goed uitgangswater afneemt. Verontreinigingen in het oppervlakte- en grondwater (zoals PFAS) vereisen steeds geavanceerder waterzuiveringstechnieken. In het drinkwaterdistributiesysteem worden regelmatig infecties aangetroffen waarna gebruikers een ‘kookadvies’ krijgen.  Legionella-infecties in drinkwaterinstallaties zijn nog altijd aan de orde van de dag.

Met technieken die op basis van de vigerende regelgeving toegepast mogen worden, kunnen deze uitdagingen goed geadresseerd worden. Hiermee wordt drinkbaar water opgewaardeerd tot ‘premium gemeentepils’

Dinsdag 13 september
18:00 - 22:00 uur

Wij Techniek

Het E&W diner

Exclusieve avond voor ondernemers in de installatiebranche. Deelname op uitnodiging.

Regionaal Techniek Centrum, Wij Techniek en Techniek Nederland organiseren in samenwerking met Installatie Vakdagen de eerste editie van het E&W Diner. Deze exclusieve avond voor ondernemers uit de installatiebranche is op dinsdag 12 september 2023 tijdens de eerste beursdag van Installatie Vakdagen in Evenementenhal Hardenberg. 

Spreker:

13 september | Het Kennisplein
18:30 - 18:50 uur

TITEL

Functie: 
Organisatie: 

Woensdag 13 september

Woensdag 13 september
13:30 - 14:30 uur

Workshop: Hybride: Hoe dan?

Wat komt er allemaal kijken bij het installeren van een hybride warmtepomp? In deze workshop wordt ingegaan op vijf fases van het proces, met extra aandacht voor het engineeringdeel en het inregelen.

Sprekers: Steven Kok, Frank Dimmendaal en Matthias Stukker

Functie: Accountmanager Rensa Techniek

Met meer dan 35 jaar ervaring in de installatietechniek is Steven Kok een echte ‘oude rot in het vak’. Steven begon zijn loopbaan in de installatietechniek als calculator, waarna hij de functies van werkvoorbereider en projectleider heeft ingevuld om uiteindelijk als bedrijfsleider het hele proces onder zijn hoede te krijgen. 12 jaar geleden maakte Steven de overstap naar een adviesbureau om als technisch adviseur aan de slag te gaan, de rol die hij inmiddels ook alweer 6 jaar vervult bij Rensa. 

Organisatie: Rensa company

Functie: SKID-engineer Rensa Techniek

Al meer dan 25 jaar actief in de installatiebranche. Begonnen als leerling monteur en daarbij al snel de keuze gemaakt voor de servicetak. Het analyseren van installaties is Frank dan ook niet vreemd. De laatste 15 jaar heeft Frank zich ontwikkeld tot technisch adviseur, waarbij hij naast alle ervaring inmiddels ook beschikt over een HIT-diploma. Frank is bij Rensa verantwoordelijk voor alle SKID-oplossingen. Dat betekent dat Frank als geen ander denkt in mogelijkheden vanuit beperkingen.

Organisatie: Rensa company

Functie: Afdelingshoofd Rensa Techniek

23 jaar geleden in de installatietechniek begonnen als leerling monteur om als projectmanager uiteindelijk de overstap te maken naar de Techniek afdeling van technische groothandel Rensa. Als afdelingsverantwoordelijke geeft Matthias leiding aan een team van 24 Technisch adviseurs en Engineers met slechts één doel; de installateur bijstaan met technisch advies en oplossingen voor de uitdagingen van vandaag de dag, zoals de veranderende manier van bouwen en de energietransitie.

Organisatie: Rensa company

Speciaal voor installateurs organiseert Rensa op Installatie Vakdagen 2023 twee workshops over het installeren van hybride warmtepompen, of beter gezegd over wat er allemaal bij komt kijken. In de sessies wordt ingegaan op de vijf fases van het proces:

  • Het opnemen van de situatie ter plekke
  • Het ontwerptraject
  • De daadwerkelijke installatie
  • Het inregelen
  • De instructie aan de gebruikers

De stapsgewijs nemen twee specialisten de installateurs mee langs de vijf fases, met extra aandacht voor het engineeringdeel en het inregelen van de installatie. Volgens Rensa lopen installateurs met veel vragen rond over hybride installeren. In deze workshop worden deze beantwoord.

Woensdag 13 september
15:00 - 15:30 uur

TVVL

Mini Symposium

Kennispartner
Spreker: Albert van de Molen

Functie: Informatie volgt snel
Organisatie: Informatie volgt snel

Woensdag 13 september
15:00 - 15:40 uur

Energie transitie door combineren van bestaande techniek

Een goed gekozen en uitgevoerde warmte/koude opslag, kan energie veel goedkoper opslaan. Tot wel 20x goedkoper dan met accu’s. De presentatie gaat erover hoe je dat slim organiseert.

Kennis partner:
Sprekers: Rik boon

Functie: Directie & business development
Organisatie: Combi Solar B.V.

Rik Boon is een gedreven professional in de bouw/industrie/metaal met een hart voor mensen en techniek. hij brengt innovatie naar de markt door gedegen ontwikkeling, afgestemd op markt behoeftes en een juiste positionering in een breed speelveld. Rik is vanaf 2020 betrokken bij de strategische her-positionering van AFS International uit Roden. Dit heeft geleid tot de oprichting van AFS Solar B.V. voor energie opwekkende gevel systemen en CombiSolar B.V. voor warmtepomp systemen met warmtebuffering en het hoogst mogelijke rendement. Beide nieuwe ondernemingen zijn inmiddels met een uitgebreid product portfolio actief op de markt.

Energietransitie kan je bereiken door bestaande technieken slim te combineren en efficiënt samen te laten werken. Energieopslag speelt daarbij een belangrijke rol. Bij opslag wordt vaak gedacht aan stroom en accu’s. Maar de meeste energie gebruiken we in de vorm van warmte of koeling. Een goed gekozen en uitgevoerde warmte/koude opslag, kan energie veel goedkoper opslaan. Tot wel 20x goedkoper dan met accu’s. De presentatie gaat erover hoe je dat slim organiseert. Zelf op woning niveau.

Woensdag 13 september
15:40 - 16:20 uur

Netcongestie elektriciteit: link met waterstof

Er wordt naar waterstof gekeken als alternatief voor aardgas. Wat zouden wellicht synergievoordelen zijn en wat betekent dit voor de technicus van de toekomst?

Kennispartner:
Sprekers: Albert van der Molen

Functie: Expert asset management
Organisatie: Stedin Groep

In het elektriciteitsnet is op veel plaatsen sprake van congestie, zowel voor teruglevering als voor afname. Tegelijkertijd wordt als alternatief voor aardgas o.a. naar waterstof gekeken. Albert vertelt in deze sessie wat wellicht synergievoordelen zijn en wat dat betekent voor de technicus van de toekomst.

Woensdag 13 september
17:30 - 18:30 uur

Duurzaam omgaan met elektrisch afval levert je wat op!

Wat moet je als installateur doen met afgedankte elektrische apparaten? Welke (gratis) mogelijkheden zijn er voor het afdanken hiervan en wat levert dit jou allemaal op?

Kennis partner:
Stichting OPEN
Spreker: Wilfred Hermens

Functie: Accountmanager
Organisatie: Stichting OPEN

Welke verplichtingen en mogelijkheden zijn er bij het inzamelen van elektrisch afval, zoals armaturen, zonnepanelen, lampen, ventilatoren etc.? Breng je apparaten weg naar een Wecycle-inleverpunt? Soms ontvang je daar een vergoeding voor. Hoe word je zelf een inzamelpunt of zelfs verwerker van elektrisch afval en wat levert jou dit op? Kom naar de presentatie voor het antwoord op deze vragen, zodat we met elkaar het gebruik van nieuwe grondstoffen verminderen door elektrisch afval gecertificeerd te recyclen.

Donderdag 14 september

Donderdag 14 september
13:30 - 14:50 uur

Workshop: Hybride: Hoe dan?

Wat komt er allemaal kijken bij het installeren van een hybride warmtepomp? In deze workshop wordt ingegaan op vijf fases van het proces, met extra aandacht voor het engineeringdeel en het inregelen.

Sprekers: Steven Kok, Frank Dimmendaal en Matthias Stukker

Functie: Afdelingshoofd Rensa Techniek

23 jaar geleden in de installatietechniek begonnen als leerling monteur om als projectmanager uiteindelijk de overstap te maken naar de Techniek afdeling van technische groothandel Rensa. Als afdelingsverantwoordelijke geeft Matthias leiding aan een team van 24 Technisch adviseurs en Engineers met slechts één doel; de installateur bijstaan met technisch advies en oplossingen voor de uitdagingen van vandaag de dag, zoals de veranderende manier van bouwen en de energietransitie.

Organisatie: Rensa company

Functie: SKID-engineer Rensa Techniek

Al meer dan 25 jaar actief in de installatiebranche. Begonnen als leerling monteur en daarbij al snel de keuze gemaakt voor de servicetak. Het analyseren van installaties is Frank dan ook niet vreemd. De laatste 15 jaar heeft Frank zich ontwikkeld tot technisch adviseur, waarbij hij naast alle ervaring inmiddels ook beschikt over een HIT-diploma. Frank is bij Rensa verantwoordelijk voor alle SKID-oplossingen. Dat betekent dat Frank als geen ander denkt in mogelijkheden vanuit beperkingen.

Organisatie: Rensa company

Functie: Accountmanager Rensa Techniek

Met meer dan 35 jaar ervaring in de installatietechniek is Steven Kok een echte ‘oude rot in het vak’. Steven begon zijn loopbaan in de installatietechniek als calculator, waarna hij de functies van werkvoorbereider en projectleider heeft ingevuld om uiteindelijk als bedrijfsleider het hele proces onder zijn hoede te krijgen. 12 jaar geleden maakte Steven de overstap naar een adviesbureau om als technisch adviseur aan de slag te gaan, de rol die hij inmiddels ook alweer 6 jaar vervult bij Rensa. 

Organisatie: Rensa company

Wat komt er allemaal kijken bij het installeren van een hybride warmtepomp? In deze workshop wordt ingegaan op vijf fases van het proces, met extra aandacht voor het engineeringdeel en het inregelen.

Spreker: Informatie volgt snel

Informatie volgt snel

Donderdag 15 september
15:00 - 15:30 uur

Functie: Informatie volgt snel
Organisatie: Informatie volgt snel

Donderdag 14 september
15:30 - 16:15 uur

Gezonde Binnenklimaattechniek

Wat is een gezond binnenklimaat? Welke kennis en webtools geven je snel inzicht in de energie- en comfortprestaties van je kantoorgebouw en je installatie ontwerp?

Kennispartner
Binnenklimaattechniek
Spreker: Ir. J.G. (Gertjan) Middendorf,

Functie: Business Development Manager & Manager Kenniscentrum

Ir. J.G. (Gertjan) Middendorf studeerde werktuigbouwkunde en klimaatbeheersing aan de Technische Universiteit in Delft. Hij heeft meer dan 30 jaar ervaring met het ontwerp van duurzame luchtbehandelings-concepten en staat als uitvinder op enkele Europese patenten.
Gertjan Middendorf is voorzitter van de Technische Commissie van Binnenklimaat Nederland en lid van de TVVL. Hij werkt op diverse projecten met Binnenklimaat Nederland en het Rijksvastgoedbedrijf om te zorgen voor een gezonder en duurzamer binnenklimaat.
Sinds 1-1-2020 is hij tevens werkzaam bij Rosenberg Klimaattechniek (HC Groep) als manager van het Rosenberg Kenniscentrum.

Organisatie: Binnenklimaat Nederland & Rosenberg Klimaattechniek

Wat is een gezond binnenklimaat? Welke parameters zijn belangrijk en welke PVE’s en klimaatlabels zijn beschikbaar voor het gesprek met de opdrachtgever? Welke kennis en webtools op www.binnenklimaattechniek.nl geven je snel inzicht in de energie- en comfortprestaties van je kantoorgebouw en je installatie ontwerp? Wil je ook weten hoe je een snelle energielabel berekening van je kantoorgebouw maakt kom dan langs!

Donderdag 14 september
16:15 - 16:35 uur

Behoud van en nieuwe instroom in de installatietechniek – Woningbouw

Nieuwe mogelijkheden om d.m.v. samenwerking grotere doelgroepen te bereiken.

Kennispartner
Binnenklimaattechniek
Sprekers: Norbert de Groot

Functie: Landelijk Manager Training & Advies

Organisatie: IW Nederland 

Samenwerking met bekende maar juist ook met nieuwe, niet voor de hand liggende, partners om onorthodox te werken aan het opleiden en bijscholen van medewerkers in de installatietechniek.

Donderdag 14 september
16:35 - 17:00 uur

Albert Walda

Behoud van en nieuwe instroom in de installatietechniek – Utiliteitsbouw

Nieuwe mogelijkheden om d.m.v. samenwerking grotere doelgroepen te bereiken.

Kennispartner
Binnenklimaattechniek
Sprekers: Albert Walda

Functie: Adviseur opleiding en arbeidsmarkt.

40 jaar werkzaam als ondernemer in de bedrijfstak. Mede ontwikkelaar lesstof op het gebied van luchtbehandeling.

Organisatie: Binnenklimaat Nederland

Samenwerking met bekende maar juist ook met nieuwe, niet voor de hand liggende, partners om onorthodox te werken aan het opleiden en bijscholen van medewerkers in de installatietechniek.

Scroll naar top