Het Kennisplein presenteert in de Groene Hal (hal 4) van Installatie Vakbeurs praktische sessies en demonstraties rondom 4 actuele thema’s: Energietransitie, Circulariteit, Besparingstechnieken & Gezond Binnenklimaat. Bekijk hier het programma.

Dinsdag 13 september

Spreker: Koen Veldman

Reviseer vandaag!

De afgelopen jaren ook problemen gehad met de leveringen van goederen?

Installateurs kunnen zelf deze pijn verlichten doordat we samen kapotte apparaten, elektronica en mechanica niet meer beschouwen als afval maar als defect. Defecten kunnen we reviseren waardoor we veel energie en ook grondstoffen besparen.

Benieuwd hoe we dit samen kunnen doen met consistente kwaliteit en 5 jaar garantie? Ik neem je graag mee in de wereld van revisie en circulariteit.

Dinsdag 13 september
14:30 - 14:50 uur

Functie: Verkoopmanager
Organisatie: Inexeon

Er is veel aandacht voor de energie transitie en dat maakt de transitie naar een circulaire economie niet minder belangrijk. Met de huidige grondstofprijzen en schaarste krijgt het steeds meer podium en samen met jullie kunnen we hier vandaag positieve impact op uitoefenen.

Reviseren is een belangrijk onderdeel van circulariteit. Revisie is niet alleen goed voor de portemonnee maar het is ook de bewuste keuze voor onze volgende generaties. Alleen door de beste componenten, processen en testapparatuur kunnen we bij Inexeon ervoor zorgen dat we de originele levensduur herstellen én dat is precies wat revisie is.

Met zo’n 40 collega’s reviseren we zo’n 300 producten per dag en onze focus ligt daarbij op de service-onderdelen uit klimaatgebonden elektronica en mechanica. Daarmee zorgen we samen ervoor dat onze klanten o.a. branderautomaten, besturingsprinten, displays, thermostaatjes, PV-omvormers, ventilatoren en WTW-units een hernieuwd leven kunnen geven.

Spreker: Wim Hagenbeek

Het verduurzamen van uw luchtbehandeling naar label A

Uitgangspunt is de bestaande luchtbehandelingkast te voorzien van een  upgrade, waardoor belangrijke stappen zijn gezet richting energielabel A.

Dinsdag 13 september
15:30 - 15:50 uur

Functie: Ventilatie Specialist
Organisatie: Ziehl-Abegg Benelux B.V. (Piguillet)

Ziehl Abegg EC gedreven motoren besparen tot wel 40 / 50% procent op het energieverbruik. Uitgangspunt is de bestaande luchtbehandelingkast te voorzien van een upgrade, waardoor belangrijke stappen zijn gezet richting energielabel A. Bovendien is de installatie de komende twintig jaar up-to-date.
 
Wim Hagenbeek presenteert stapsgewijs het proces, bovendien laat hij een praktijkvideo zien.
 
Spreker: Martijn Aalders

Anders kijken naar elektrisch verwarmen

De energietransitie vraagt om een andere manier van kijken naar verwarmen. Elektrisch verwarmen, dat kan met een warmtepomp. Maar er zijn nog andere mogelijkheden en combinaties mogelijk.

Dinsdag 13 september
16:30 - 16:50 uur

Functie: Sales Manager
Organisatie: ETHERMA Benelux B.V.

De energietransitie vraagt om een andere manier van kijken naar verwarmen. Elektrisch verwarmen kan met een warmtepomp. Maar er zijn nog andere mogelijkheden en combinaties mogelijk. Centraal verwarmen was iets van de vorige eeuw. Met nieuwe technieken kan veel gerichter en efficiënter lokaal en individueel verwarmd worden.

ETHERMA biedt een aantal producten die heel goed ingezet kunnen worden als primaire of secundaire verwarmingsoplossing, zowel voor ruimteverwarming als de warmwater voorziening. Kom naar de workshop om te horen welke oplossingen ETHERMA biedt met infraroodverwarming.

Spreker: Richard Geerts

Is uw groene bril nog roze?

De complexiteit van een gezond binnenklimaat. Een gezond binnenklimaat is één van de grote thema’s in de huidige installatietechniek. Installateurs worden overspoeld met aanvragen op het gebied van verduurzamen en verbeteren van de luchttechniek.

Dinsdag 13 september
17:30 - 17:50 uur

Functie: Sales manager
Organisatie: robatherm

Een gezond binnenklimaat is één van de grote thema’s in de huidige installatietechniek. Installateurs worden overspoeld met aanvragen op het gebied van verduurzamen en verbeteren van de luchttechniek. Verouderde kantoorpanden, frisse scholen, maar ook nieuwbouw. Complexe projecten met ieder haar eigen uitdagingen. Is verduurzamen wel zo eenvoudig en de cashcow van menig installatiebureau? Of onderschat men vaak de complexiteit?

Technische installaties vragen kennis en specialisatie waarbij verschillende disciplines van de installatie bij elkaar moeten komen. robatherm is dé specialist in maatwerk luchtbehandelingskasten waarbij de complete installatie inclusief warmte/koudeopwekking en meet- en regeltechniek geprefabriceerd vanuit de fabriek geleverd kan worden. Met onze hoogwaardige luchtbehandelingskasten ontzorgen we niet alleen de installateur, maar bewijzen we ook dat duurzaamheid en een goede LCC prima samengaan. In onze keynote delen we onze kennis over luchttechniek en hoe wij de installateur van aanvraag tot installatie ondersteunen.

 
Spreker:

13 september | Het Kennisplein
18:30 - 18:50 uur

TITEL

Functie: 
Organisatie: 

Woensdag 14 september

Spreker: Danny Boekholt

Energietransitie; Vloerverwarming voor elk type warmtebron

De noodzaak van verduurzamen is actueler dan ooit en laag temperatuur afgiftesystemen, zoals vloerverwarming, kunnen daaraan een belangrijke bijdrage leveren. Benieuwd naar onze visie op het verduurzamen van verwarmingsinstallaties?

Woensdag 14 september
13:30 - 13:50 uur

Functie: Accountmanager
Organisatie: Robot Vloerverwarming B.V.

De noodzaak van verduurzamen is actueler dan ooit en laag temperatuur afgiftesystemen, zoals vloerverwarming, kunnen daaraan een belangrijke bijdrage leveren. Benieuwd naar onze visie op het verduurzamen van verwarmingsinstallaties? Op zoek naar tips voor het plaatsen van vloerverwarmingssystemen met een laag temperatuur verwarmingsbron?

Danny Boekholt vertelt er alles over tijdens de kennissessie op de Installatie Vakbeurs Hardenberg.

Spreker: Keimpe van der Wal

The future is green

DUCO is, als ventilatiespecialist, voortdurend op zoek naar eenvoudige en betere manieren om een gezond binnenklimaat te realiseren. Want wist je dat de binnenlucht tot 5x meer vervuild is dan buitenlucht?

Woensdag 14 september
14:30 - 14:50 uur

Functie: Technisch Commercieel Adviseur
Organisatie: Van Buuren – DUCO

DUCO is, als ventilatiespecialist, voortdurend op zoek naar eenvoudige en betere manieren om een gezond binnenklimaat te realiseren. Want wist je dat de binnenlucht tot 5x meer vervuild is dan buitenlucht? Duurzaamheid is veel breder dan energiebesparing en opwekking van energie uit niet fossiele bronnen. Daar is het nodig systemen te ontwikkelen die slim ventileren, die vraaggestuurd zijn. Voor zowel systeem C als voor D. Roosters die niet onnodig open staan maar enkel als er ventilatie-vraag is. Gezoneerd afzuigen in plaats van de hele woning. Ontdek onze DucoBoxFocus en DucoBoxEnergy Premium.

Om in een woning of gebouw de temperatuur enigszins onder controle te houden is het belangrijk om de zon in de eerste plaats buiten te houden. Hier is het belang van buitenzonwering evident. Dit kan op heel veel manieren; vele varianten van doekzonwering en evenzo van architecturale zonwering. Ontdek onze DucoTwin en DucoSlide.

Bovendien kunnen we extra gaan ventileren op basis van temperatuurmeting binnen en buiten; passief koelen. Dit kan bij DUCO zowel bij de D als de C systemen. Verder kunnen we in de zomer ’s nachts nog met extra volume ventileren: waarom koelen met een airco als er ook natuurlijke manieren zijn. Ontdek onze NightVent en DucoGrilleClose.

Spreker: Peter Janssen

Energietransitie, Gezond binnenklimaat, Circulariteit én Besparingstechnieken

Aardgas verdwijnt steeds meer uit woningen. Bij nieuwbouwwoningen wordt er al gekozen voor duurzame warmte opwekkers die niet meer op gas werken, zoals een all-electric warmtepomp of een groen warmtenet.

Woensdag 14 september
15:30 - 15:50 uur

Functie: Verkoopadviseur
Organisatie: Jaga Climate Designers

Aardgas verdwijnt steeds meer uit woningen. Bij nieuwbouwwoningen wordt er al gekozen voor duurzame warmte opwekkers die niet meer op gas werken, zoals een all-electric warmtepomp of een groen warmtenet. Bij duurzame renovaties of verbouwingen wordt vaak gekozen voor een HR-ketel, een hybride warmtepomp en een all-electric warmtepomp. Om de warmteopwekker optimaal te laten werken en nog meer energie te besparen kan ook het afgiftesysteem vervangen worden. Met de Low-H2O radiatoren van Jaga wordt een woning krachtig en snel gekoeld of verwarmd op zeer lage watertemperaturen. Maar wanneer kies je nu voor welk systeem?

Spreker: Jacques Mathijsen

Verwarmen en koelen met gebruik van regenwater

SolarFreezer en GEP slaan de handen ineen: Samenwerken, klantgericht innoveren en integraal denken is noodzakelijk om de bouwsector te verduurzamen.

Woensdag 14 september
16:30 - 16:50 uur

Functie: Directeur
Organisatie: SolarFreezer BV

SolarFreezer en GEP slaan de handen ineen: Samenwerken, klantgericht innoveren en integraal denken is noodzakelijk om de bouwsector te verduurzamen. GEP met meer dan 24 jaar ervaring in decentraal watermanagement en de innovatieve SolarFreezer™ technologie voor gasloos verwarmen. De combinatie van deze bedrijven maakt gezamenlijk gebruik van de onbenutte potentie van regenwater. Dit biedt kansen op meer energiebesparing en meer waterbesparing.

Spreker: Richard Vermeeren

Van praten naar doen: stap voor stap van een abstract Klimaatakkoord naar een concrete ventilatiewarmtepomp

Ik wil ook wel van het gas af, maar hoe dan? De grootse verduurzamingsplannen van de Klimaattop van Parijs in 2015 moeten ook in Nederland in de praktijk worden gebracht. Dat betekent dat installaties voor het verwarmen en ventileren van de Nederlandse woningen veranderen van traditionele cv-ketels naar gasloze oplossingen.  

Woensdag 14 september
17:30 - 17:50 uur

Functie: Commercial Concept Manager
Organisatie: Inventum

Ik wil ook wel van het gas af, maar hoe dan? De grootse verduurzamingsplannen van de Klimaattop van Parijs in 2015 moeten ook in Nederland in de praktijk worden gebracht. Dat betekent dat installaties voor het verwarmen en ventileren van de Nederlandse woningen veranderen van traditionele cv-ketels naar gasloze oplossingen. Richard Vermeeren, Commercial Concept Manager bij Inventum Technologies, neemt ons in dit mini-college mee in hoe je die abstracte plannen van Parijs in de praktijk in kan zetten. Eindpunt van die reis is een uiteenzetting over één van die concrete oplossingen: een ventilatiewarmtepomp die zonder buitenunit woningen gasloos van ruimteverwarming en tapwater voorziet, al dan niet met koeling.

Donderdag 15 september

Spreker: Gert Veurink

Gas vaarwel zeggen met All-electric ready warmtepompen

De opdracht om te verduurzamen is duidelijk. Algemeen aanvaard is dat de warmtepomp de CV-ketel gaat vervangen. Voor woningen die na het jaar 2000 zijn gebouwd is dat een no-brainer.

Donderdag 15 september
14:00 - 14:30 uur

Functie: Consultant
Organisatie: Alklima

De opdracht om te verduurzamen is duidelijk. Algemeen aanvaard is dat de warmtepomp de CV-ketel gaat vervangen. Voor woningen die na het jaar 2000 zijn gebouwd is dat een no-brainer. Deze voldoen qua isolatie en bouwkundige inrichting aan alle eisen om een warmtepomp te installeren. De uitdaging zit in de woningen van vóór 2000. Meestal zijn daar aanpassingen zoals isoleren en een laag temperatuur afgiftesysteem nodig voordat de warmtepomp de juiste oplossing is.

Alklima zet grote stappen met het All-electric ready concept. Dit concept stelt de bewoner in staat in zijn eigen tempo bouwkundige aanpassingen te plegen, bijvoorbeeld door te zorgen voor goede isolatie, betere beglazing en het toepassen van een ventilatiesysteem met warmteterugwinning. Als de bewoner er letterlijk klaar voor is, schakelt hij de CV-ketel uit en is zijn warmtebehoefte honderd procent elektrisch.

Hoe werkt het en waar liggen de uitdagingen?

 

Spreker: Dick van 't Slot

Kennismiddag TVVL – Kansen en knelpunten voor toepassing warmtepompen

In deze kennissessie gaan we in op een aantal knelpunten en voorkomende fouten bij toepassing van warmtepompsystemen. De focus ligt daarbij niet zozeer op de fouten in de uitvoering, maar op fouten die al gemaakt worden in het ontwerp.

Donderdag 15 september
15:00 - 15:30 uur

Functie: Adviseur Energy
Organisatie: Adviesbureau DWA

De combinatie van steeds concretere duurzaamheidsambities en de stijgende energietarieven maken dat de aandacht voor warmtepompen groeit. Logisch, omdat warmtepompen kunnen bijdragen aan verduurzaming en verlaging van de energiekosten. Tegelijk blijkt ook in de praktijk dat de plaatsing van warmtepompen niet altijd vlekkeloos verloopt.
 
In deze kennissessie gaan we in op een aantal knelpunten en voorkomende fouten bij toepassing van warmtepompsystemen. De focus ligt daarbij niet zozeer op de fouten in de uitvoering, maar op fouten die al gemaakt worden in het ontwerp. Aspecten waar op ingegaan wordt, zijn:
  • Juiste ontwerptemperaturen voor toepassing warmtepompen;
  • Grootte van warmtepompen in relatie tot regelbaarheid en hybride opstellingen
  • Bodembalans bij bodemgekoppelde systemen.
Spreker: Joop van der Voort

Nieuw verdienmodel voor PV panelen (voor woningen) Subsidieregeling Coöperatieve Energieopwekking (SCE)

Donderdag 15 september
16:00 - 16:30 uur

Functie: Commercieel directeur
Organisatie: Innax

Spreker: Patrick Dekkers

Kennismiddag TVVL – Het belang van koude in WKO

Hoe verschillen bijvoorbeeld de rendementen en Co2 besparingen van elkaar, wat bedoelt men eigenlijk met natuurlijk koelen en waar is in het onderhoud en beheer de winst te behalen?

Tijdens ons verhaal geeft Hydreco antwoord op deze vragen.

Donderdag 15 september
15:30 - 16:00 uur

Functie: Salesmanager
Organisatie: Hydreco B.V.

Europa maakt waarschijnlijk de ergste droogte in 500 jaar door, de gasprijzen schieten door het dak en per 1 januari 2023 moet ieder kantoorpand een minimaal energielabel C hebben. Ondertussen isoleren we onze gebouwen optimaal en verwerken we steeds meer glas in de gevels. Als gevolg raken we de warmte amper meer kwijt en gebruiken we in de tussenseizoenen zowel verwarming als koeling. Ons verhaal spitst zich toe op het toenemend belang van koude afname uit Warmte en Koudeopslag systemen. We maken de vergelijking met het gebruik van conventionele systemen. Hoe verschillen bijvoorbeeld de rendementen en Co2 besparingen van elkaar, wat bedoelt men eigenlijk met natuurlijk koelen en waar is in het onderhoud en beheer de winst te behalen?

Tijdens ons verhaal geeft Hydreco antwoord op deze vragen.

Scroll naar top